De verschillen in druktechnieken voor u uitgelegd

Wanneer u drukwerk laat drukken dan kunt u soms kiezen uit verschillende druktechnieken. Zo heeft u vaak de keuze uit offset drukken en digitaal drukken. In dit artikel leggen wij u graag uit wat de verschillen zijn en wat dit betekent voor de kwaliteit van uw drukwerk.

Offset druktechniek

Offset drukken is een veelgebruikte druktechniek en waarschijnlijk ook de de meest bekende druktechniek voor u. Bij offset drukkenDrukpers VirtualPrinter wordt gebruik gemaakt van een aluminium plaat waar op fotografische weg beeld is aangebracht (uw ontwerp). Om nu deze aluminium plaat te gebruiken voor een afdruk moet deze eerst vochtig gemaakt worden. De delen zonder beeld van de aluminium plaat nemen het vocht aan. Na het vochtig maken van de aluminium plaat wordt deze voorzien van vette inkt. De delen van de aluminium plaat die geen beeld bevatten zullen de inkt afstoten. De inkt hecht dus alleen aan de delen van de aluminium plaat die beeld bevatten. Vervolgens wordt de inkt op een rubberdoek gedrukt waarna de rubberdoek de inkt op papier drukt. Belangrijk hierbij is dat door het tussentijds overzetten (offset) het oorspronkelijke beeld op de aluminium plaat niet in spiegelbeeld mag staan. Een belangrijk proces bij offset drukken is het instellen en het maken van proefdrukken. Hierdoor zijn de opstartkosten voor offsetdrukken hoger dan de kosten voor digitaal drukken. Offset drukken wordt als druktechniek dan ook vaker gebruikt voor drukwerk met grote oplagen.

Digitaal drukken


Digitaal drukken lijkt als druktechniek veel op de manier van drukken zoals u dat thuis kent van uw printer. Het grote verschil tussen digitaal drukken en offset drukken is dat de vaste kosten bij digitaal drukken veel lager zijn. De variabele kosten per vel zijn bij digitaal drukken weer veel hoger. Digitaal drukken is daarom interessant voor spoedopdrachten en drukwerk wat in kleine oplagen gedrukt moet worden. Digitaal drukken is ook zeer geschikt voor gepersonaliseerd drukwerk, dat is drukwerk wat is voorzien van uw n.a.w. gegevens of unieke nummers en codes voor bijvoorbeeld toegangskaarten.

Voor digitaal drukken worden drie technieken gebruikt:

  1. Océ Copy Press
  2. Elektrofotgrafische printers
  3. Inkjetprinters


De werking van elektrofotgrafische printers lijkt veel op dat van laserprinters, met als grote verschil dat ze sneller en betrouwbaarder zijn. Océ Copy Press lijkt als druktechniek veel op dat van offset drukken en inkjetprinters werken volgens hetzelfde principe als inkjetprinters voor thuisgebruik.

De verchillen in kwaliteit door verschillende druktechnieken

Door de vergaande techniek van tegenwoordig zijn de verschillen in kwaliteit tussen offset drukken en digitaal drukken zeer gering. Een kleine kans op kleurverschil kan ontstaan door een ander soort merk inkt en mogelijk andere instellingen. Ook het gebruik van een ander papiersoort kan een kleine kleurverandering tot gevolg hebben. Als u dit wilt voorkomen kies dan indien mogelijk voor dezelfde druktechniek.

Verschillende druktechnieken en de voordelen voor u

Doordat wij bij VirtualPrinter zowel offset- als digitaal drukken tot onze beshikking hebben heeft u altijd het voordeel om drukwerk te bestellen voor een scherpe prijs. Bestelt u drukwerk in kleine oplagen dan drukken wij dat digitaal en voor grote oplagen drukwerk maken wij gebruik van offset drukken als druktechniek. Heeft u vragen of aanvullingen? Via het onderstaande formulier kunt u een reactie achter laten, u kunt ook bellen met onze helpdesk 0800- 50366.

Geplaatst door: Vincent

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MouthaanKBC CBC Dexia ING Homepay Mister CashMastercard VISA Ogone Acceptance Mark

Daarom VirtualPrinter

Gratis HelpdeskGratis bestandscontrole
+ cPDF digitale drukproef
Gratis bezorgingGeen bijkomende kosten
Voor uw hele order
Gratis bezorgingGratis bezorging
In de hele Benelux
Hoogste kwaliteitPersoonlijke service
Wij helpen u altijd verder
Gegarandeerde leveringTijdige levering
Op tijd elke keer


Volg ons voor de
laatste updates
en aanbiedingen:
FacebookTwitter