Grafische termen voor drukwerk uitgelegd

Als u voor de eerste keer drukwerk gaat bestellen en u bent grafisch niet sterk onderlegd dan kan het u duizelen van moeilijke grafische termen waar u mee te maken krijgt. In dit artikel leggen wij u graag uit wat de betekenis is van de verschillende termen, zodat u makkelijk drukwerk kunt bestellen.

Grafische termen die over de bedrukking gaan

FC/FC: dit betekent dat de voorkant en achterkant van uw drukwerk full colour bedrukt worden.

FC/1: Betekent dat de voorkant van uw ontwerp full colour bedrukt is en zwart wit is aan de achterzijde.

FC/0: Houdt in dat de voorkant van uw ontwerp full colour wordt bedrukt en dat de achterkant onbedrukt blijft (blanco)

UV-lak: Dit is een lak die indien u dat aangeeft aan de voorzijde van uw ansichtkaarten of wenskaarten wordt aangebracht. Door het aanbrengen van UV-lak krijgen uw ansichtkaarten een extra glanslaag en zijn ze slijtvaster. Door de UV-lak beschadigen uw ansichtkaarten minder snel tijdens het bezorgen van de post en op de distributiecentra van de postbezorgers.

Achterkant ansichtkaartAnsichtkaart voorzien van UV-lak

Grafische termen die over uw ontwerp gaan


2mm afloop: Dit houd in dat uw ontwerp rondom 2mm overlap moet hebben. Dit is puur om beschadigingen van uw drukwerk tegen te gaan tijdens het snijden. Als u uw ontwerp aanlevert zonder de 2mm afloop dan bestaat het risico dat u witte randen ziet nadat uw drukwerk is gesneden. Door 2mm afloop aan te houden voorkomt u dit.

CMYK kleuren VirtualPrinter

CMYK: Cyaan, Magenta, Yellow en Black is de betekenis van CMYK. De vier kleuren cyaan, magenta yellow en black vormen de basis voor veel kleuren. CMYK is ook bekend als full colour. Drukwerk bij VirtualPrinter wordt allemaal CMYK oftewel full colour gedrukt.

PMS kleuren: Staat voot Pantone Matching system. Dit is een standaard voor het identificeren van kleuren aan de hand van nummers. PMS kleuren hebben een nummer waaraan ze herkend worden. Voor de meeste drukkerijen geldt echter dat u uw bestand als CMYK aan moet leveren.

RGB: RGB staat voor rood, groen en blauw. Bij RGB worden de kleuren rood, groen en blauw als basis genomen voor andere kleuren. Het beeldscherm van uw computer, tv en fotocamera zijn opgebouwd uit RGB kleuren. Drukbestanden moet u bij de meeste drukkerijen aanleveren als CMYK bestanden. Het is raadzaam om ook uw beeldscherm te kalibreren om zo een optimale kleurweergave te krijgen.

DPI: Dots per Inch is de eenheid om de resolutie van uw drukwerk aan te geven. Voor drukwerk van goede kwaliteit levert u drukbestanden aan die een resolutie hebben van 300 dpi. Met een lagere resolutie loopt u het risico dat uw drukwerk niet scherp is en korrelig oogt.

Met de uitleg van deze termen hopen wij u wegwijs te hebben gemaakt met grafische termen zodat u onbezorgd drukwerk kunt gaan bestellen. Mocht u nog vragen hebben belt u dan met onze helpdesk 0800-50366 of stel uw vraag hieronder.

Geplaatst door: Patrick

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MouthaanKBC CBC Dexia ING Homepay Mister CashMastercard VISA Ogone Acceptance Mark

Daarom VirtualPrinter

Gratis HelpdeskGratis bestandscontrole
+ cPDF digitale drukproef
Gratis bezorgingGeen bijkomende kosten
Voor uw hele order
Gratis bezorgingGratis bezorging
In de hele Benelux
Hoogste kwaliteitPersoonlijke service
Wij helpen u altijd verder
Gegarandeerde leveringTijdige levering
Op tijd elke keer


Volg ons voor de
laatste updates
en aanbiedingen:
FacebookTwitter